Pinoké circulair? Ja zeker! Onze koffiedrab wordt voortaan apart ingezameld en verwerkt tot waardevolle grondstoffen!
29 mei 2021 |Koffiedrab
wordt vaak gezien als afval, maar niets is minder waar: het is een waardevolle
grondstof!
Wist
je dat van koffiedrab bijvoorbeeld zeep of likeur kan worden gemaakt en dat het
een voedingsrijke bodem is om oesterzwammen op te laten groeien? Daarnaast kan
de drab gemengd worden met kunststof om er bijvoorbeeld plantenpotten van te
maken.
Als
koffiedrab in het restafval belandt, vervuild dat het overige afval dat
eventuele na scheiding verhindert. Koffiedrab kan daarnaast niet worden
gescheiden na afloop. Daarom wordt het met de rest van het restafval verbrandt,
waardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan. En dat willen wij natuurlijk
graag voorkomen. Daarom zijn we recent een samenwerking aangegaan met Seenonsmet als inzet onze stroom restafval nóg verder te beperken en de volgende stap
te zetten in ons verduurzamingsproces.
Vanaf
nu scheiden wij onze grote hoeveelheid koffiedrab van ons restafval en zamelen
we deze drab apart in. De koffiedrab wordt op de meest duurzame manier bij ons
opgehaald om vervolgens naar een verwerkende partij te brengen die ons
koffie-afval gebruikt voor één van bovenstaande toepassingen! Het koffiedik
wordt gedroogd bij verwerker DMG en kan vervolgens worden ingezet om te
verwerken in zeepjes, boekjes, koffielikeur, koffiekopjes of om biomassa/biogas
(groene energie) te produceren.
Scan
de QR-code voor meer informatie.